Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

icon-baby-girl-diving

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο καταγράφει, επεξεργάζεται και διαχωρίζει τα ερεθίσματα που λαμβάνει, μέσω των αισθητηριακών συστημάτων, από το περιβάλλον, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με ορθές και στοχευόμενες συμπεριφορές.(Ayres, 1976/2005). Η αισθητηριακή ολοκλήρωση οδηγεί στην ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων για την επιτυχή συμμετοχή του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως η φροντίδα  για τις προσωπικές του αναγκές ή τις ανάγκες των άλλων και την κοινωνικοποίηση του και γενικά να λειτουργεί μέσα στον κόσμο.

Όλοι έχουμε μαθεί για τον κόσμο μέσω των αισθήσεων μας. Έχουμε 8 αισθήσεις τις γνωστές σε όλους μας 5 : την όραση, γεύση, όσφρηση, ακοή και αφή και άλλες 3 πολύ σημαντικές η αιθουσαία, η ιδιοδεκτικότητα και η ενδοδεκτικότητα.

Για να δουμε πως μας βοηθά η κάθε μια από αυτές:

1)Αιθουσαίο σύστημα: είναι η αίσθηση της ισορροπίας και της κίνησης, μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη κίνηση και τη θέση του κεφαλιού και δίνει επίσης πληροφορίες για την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης. Μαε βοηθά να κινούμαστε στο χώρο χωρίς να πέσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο ή ακόμα το να καθόμαστε σωστά στο γράφειο μας.

2)Ιδιοδεκτικό σύστημα: είναι το σύστημα που μας δίνει πληροφορίες για το πώς κινούμαστε και που βρίσκονται τα μέλη του σώματος μας σε σχέση με το σώμα μας χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουμε για παράδειγμα όταν ανεβαίνουμε μια σκάλα χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζουμε κάτω τα πόδια μας.

 3) Απτικό Συστημα: μας ενημερώνει για το τι έρχεται σε επαφή με το σώμα μας και μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τον πόνο, την θερμοκρασία, το μέγεθος και το σχήμα των αντικειμένων. Το απτικό σύστημα έχει διπλή λειτουργία: προστασίας (να τραβήξουμε το χέρι μας μακριά από κάτι ζεστό) και διάκρισης (να πιάσουμε ένα κέρμα αντί χαρτονόμισμα από στην τσέπη μας).

4) Οπτικό σύστημα: Προωθεί πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα και άτομα. Μας βοηθά να εντοπίζουμε δεδομένα κατά την κίνησή μας στον χώρο-χρόνο

5) Ακουστικό σύστημα: Δίνει πληροφορίες για την ένταση, τη συχνότητα, την εντόπιση, την κατεύθυνση του ήχου, τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών ήχων. Συνδέεται με την ανάπτυξη, την αντίληψη του λόγου κα την επικοινωνία

6)Γευστικό σύστημα: Αυτή η αίσθηση επιτρέπει στο παιδί να κάνει διάκριση μεταξύ των γεύσεων και των γεύσεων του φαγητού, όπως γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και αλμυρό.

7) Οσφρητικό σύστημα: Η όσφρηση επιτρέπει σε ένα άτομο να αντιλαμβάνεται την οσμή και να αντιδρά αρνητικά στις επιβλαβείς μυρωδιές ως μια μορφή προστασίας (πχ . η οσμή του καπνού από φωτιά)

 8) Ενδοδεκτικό σύστημα: είναι η αίσθηση του να γνωρίζουμε τι συμβαίνει ΜΕΣΑ στο σώμα μας όπως Πείνα, Διψα, Πόνος, Αίσθηση παλμων, Έλεγχος σφιγκτήρων, Μούδιασμα, Γουργουρητό, φούσκωμα, καούρα, Πίεση, ζαλάδα

Τι είναι η διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Όλοι χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να συμμετέχουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όταν υπάρχει πρόβλημα στο να οργανώσει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες από  τις αισθήσεις του τότε οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται απογοητευτικές για ένα παιδί.

Σε μερικά άτομα για ποικίλος λογούς η Αισθητηριακή Επεξεργασία δεν αναπτύσσεται όσο καλά θα έπρεπε. Όταν αυτή η εξέλιξη διαταραχτεί, τότε εμφανίζονται δυσκολίες στο εύρος της επίδοσης. Έτσι στα παιδιά με δυσκολίες στην Αισθητηριακή επεξεργασία γίνεται εμφανής ένας πολύ μεγάλος αριθμός δευτερογενών προβλημάτων στην ανάπτυξη, την συμπεριφορά, την προσοχή, την οργάνωση και τη μάθηση

Είναι μια νευροφυσιολογική κατάσταση κατά την οποία το αισθητηριακό μήνυμα που λαμβάνει κάποιος από το περιβάλλον ή από το σώμα του δεν ανιχνεύεται, ρυθμίζεται ή ερμηνεύεται κατάλληλα και/ ή παρατηρούνται ασυνήθιστες αντιδράσεις (Miller 2013)

content-image-pencil-writes-alphabets

Πως βοηθά η εργοθεραπεία μέσα από την αισθητηριακή ολοκλήρωση

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει βοήθεια για τα παιδιά με αισθητηριακές και κινητικές δυσκολίες μέσω της εργοθεραπείας χρησιμοποιώντας τη προσέγγιση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.  Ένα παιδί μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του στην οργάνωση αισθητηριακών πληροφοριών ενώ συμμετέχει σε μια ποικιλία διασκεδαστικών αισθητηριακών και κινητικών δραστηριοτήτων.  Τα οφέλη αυτής  της θεραπείας είναι η γενίκευση επομένως παρόλο που τα παιδία παίζουν, αυτές  τις δεξιότητες τις γενικεύουν και το παιδί πηγαίνει στην τάξη ή στην παιδική χαρά και παίζει ή  μπορεί να αντιγράψει από τον πίνακα. Η έρευνα δείχνει ότι η παροχή αυτών των αισθητηριακών πληροφοριών σχετίζεται με αλλαγές στη συμπεριφορά, τις κινητικές δεξιότητες και στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

 

Το Κέντρο διαθέτει 3 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα ,τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την αισθητηριακή ολοκλήρωση των παιδιών.

Η αξιολόγηση γίνεται με κλινικές παρατηρήσεις, σταθμισμένα εργαλεία και ερωτηματολόγια προς τους γονείς και το προσωπικό μας σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα στην αισθητηριακή ολοκλήρωση

Ο στόχος των προγραμμάτων θεραπείας σίτισης του κέντρου μας είναι να παρέχει στις οικογένειες και στα παιδιά τους τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνικές για να αγαπήσουν το φαγητό και να γίνουν πιο ασφαλή, πιο άνετα και με αυτοπεποίθηση στην προώθηση των δεξιοτήτων σίτισης και κατάποσης του παιδιού τους. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, επικοινωνήστε με την ομάδα μας σήμερα .

Sensory processing measure for home and school (spm)
Είναι ερωτηματολόγια που παρέχουν πλήρη εικόνα των δυσκολιών αισθητηριακής επεξεργασίας των παιδιών στο σχολείο και στο σπίτι. Και τα δυο ερωτηματολόγια χωρίζονται σε οκτώ τομείς: 1) Κοινωνική συμμετοχή. 2) Οπτική επεξεργασία. 3) Ακουστική επεξεργασία. 4) Απτική επεξεργασία. 5) Επίγνωση σώματος (ιδιοδεκτικότητα). 6) Ισορροπία και κίνηση (αιθουσαίο). 7) Σχεδιασμός και ιδέες. 8) Ολικά αισθητηριακά συστήματα.
Visual-Motor Integration Test (V.M.I)
Το Beery VMI είναι διαγνωστικό εργαλείο του οπτικοκινητικού συντονισμού, του γραφοκινητικού συντονισμού και της οπτικής αντίληψης. Χορηγείται σε παιδιά από 2 ετών.
WRAVMA
Το Wide Range Assessment of Visual Motor Abilities (WRAVMA) παρέχει μια αξιόπιστη, ακριβή αξιολόγηση των οπτικοκινητικών δεξιοτήτων παιδιών και εφήβων από 3 – 17 ετών
Quality of upper extremity skills test (quest)
Είναι ένα τεστ για την αξιολόγηση των κινήσεων και της λειτουργίας των άνω άκρων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση από 18 μηνών μέχρι 8 ετών.
The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500
Vitae auctor eu augue ut lectus arcu. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing. Morbi tristique senectus et netus et. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Nunc aliquet bibendum enim facilisis gravida. Nibh venenatis cras sed felis. Purus in massa tempor nec. Viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis. Consequat ac felis donec et. Pulvinar neque laoreet suspendisse interdum consectetur libero. Facilisis leo vel fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi etiam. Egestas sed tempus urna et pharetra pharetra massa.
Our Best Team

Digital Technology Partners

Commodo odio aenean sed adipiscing. Mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar sapien. Auctor eu augue ut lectus arcu bibendum.
bn
bn1
bn2
bn3
bn4
bn5
bn6
bn7