Εργοθεραπεία στο Σχολικό Πλαίσιο

Εργοθεραπεία στο Σχολικό Πλαίσιο

Σε κάθε τάξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν κατά μέσο όρο 3 – 5 παιδιά  που δυσκολεύονται στην γραφή, στο συντονισμό των κινήσεων ή να συγκεντρωθούν. Αυτά τα παιδιά πιθανό να μην μπορούν να συμβαδίσουν με την υπόλοιπη τάξη ακόμα κι αν λαμβάνουν επιπλέον βοήθεια από τον εκπαιδευτικό κι όπως παρατηρείται οι βελτιώσεις είναι περιορισμένες ακόμη και με την επιπλέον στήριξη.

Εκτιμήσεις / αξιολογήσεις

Οι εργοθεραπευτές στο σχολείο πραγματοποιούν αξιολογήσεις και με τα ευρήματα τους σχεδιάζουν την παρέμβαση που θα παρέχουν.

Ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες

Μετα την αξιολόγηση πραγματοποιείται ενα εξατομικευμένο ενδοσχολικό πρόγραμμα εργοθεραπείας. Οι συνεδρίες μπορεί να παρέχονται είτε  σε ένα ξεχωριστό χώρο θεραπείας είτε μέσα στη σχολική τάξη. Οι συνεδρίες στην τάξη πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα:

  • Μειώνει το στίγμα για το μαθήτη αφού δεν θα εγκαταλείψει τους συμμαθητές του και την τάξη του
  • Είναι λιγότερο ενοχλητικό για το μαθητή καθώς φαίνεται απλώς σαν να συμμετέχει κανονικά στις καθημερινές ρουτίνες της τάξης
  • Μπορεί να επωφεληθούν και άλλοι μαθητές από αυτή την υποστήριξη
  • Ο θεραπευτής και ο εκπαιδευτικός αποκτούν καλυτέρη εικόνα για το παιδί και συνεργασία

Ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες

Η υπηρεσία αυτή είναι φανταστική ευκαιρία για τα σχολεία καθώς λαμβάνει εργοθεραπευτική παρέμβαση για μεγάλος αριθμό παιδιών στο σχολείο, τα παιδιά κάνουν γρήγορες και μόνιμες αλλαγές στις δεξιότητες τους. Οι ομάδες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μια σχολικής ημέρας. 

Διαθέσιμες ομάδες:

Ομάδα γραφοκινητικών δεξιοτήτων

Απευθύνεται σε μαθητές που μπορεί να δυσκολεύονται να γράψουν, να κρατούν λάθος το γραφικό μέσο που χρησιμοποιούν (πχ, μολύβι, πινέλο), να έχουν ακατάστατο γράψιμο, χαμηλή ταχύτητα γραφής ή να έχουν ακατάστατη εικόνα γραπτού.

Ομάδα λεπτών κινητικών δεξιοτήτων

Αφορά μαθητές  που δυσκολεύονται να  ολοκληρώσουν  εργασίες που χρειάζονται οι μικρότερες κινήσεις των δακτύλων. Αυτές οι εργασίες μπορεί να είναι πχ.  να περάσουν χάντρες σε σχοινί ή να κόψουν με το ψαλίδι

Ομάδα κινητικών δεξιοτήτων

Η ομάδα αυτή απευθύνεται σε παιδιά που έιναι συνήθως αδέξια ή που μπορεί να δυσκολέυονται να εμπλακούν σε δραστηριότητες άθλησης. Έχουν συνήθως κακές δεξιότητες ρίψης, κακή ισορροπία και δυσκολέυονται να πηδήξουν ή να ανέβουν σκαλιά.

Ομάδα συγκέντρωσης

Απευθύνεται σε μαθητές που δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή τους, δίνουν την εντύπωση ότι δεν κατανοούν τις οδηγίες, δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν ότι αρχίζουν, έχουν δυσκολία να παραμείνουν στη θέση τους αρκετή ώρα και δυσκολέυονται να εστιάσουν πάλι την προσοχή τους αν κάτι τους διακόψει.

Ομάδα αισθητηριακών

Απευθύνεται σε μαθητές που δυσκολεύονται να οργανώσουν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανής ένας πολύ μεγάλος αριθμός δευτερογενών προβλημάτων στην ανάπτυξη, την συμπεριφορά, την προσοχή, την οργάνωση και τη μάθηση

Ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων

Απευθύνεται σε μαθητές που δυσκολέυονται να κάνουν φίλους ή να κοινωνικοποιηθούν είτε να ακολουθήσουν κοινωνικούς κάνονες

Όλες οι ομάδες μας είναι εξαιρετικά ευελικτές και προσαρμόσιμες στις αναγκές του σχολείου σας.

Προσαρμογές / Τροποποιήσεις σχολικού περιβάλλοντος

Ο εργοθεραπευτής μπορεί να συστήσει προσαρμογές και τροποποιήσεις του σχολικού περιβάλλοντος για να βοηθήσει τους μαθητές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Τέτοιες προσαρμογές μπορεί να είναι:

  • Εργονομικοί χώροι εργασίας
  • Βοηθήματα για την γραφή (πχ λαβές μολυβιών, ανακλινόμενοι πίνακες)
  • Σχεδιασμός και δημιουργία αισθητηριακών χώρων για παιδιά με δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία
  • Προσαρμογή των τουαλέτων για άτομα με κινητικές δυσκολίες
  • Υποστηρικτική τεχνολογία